Λιχαδονήσια

 

ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ

 

Τα Λιχαδονήσια (Λιχάδες) είναι στο σύνολο τους εφτά νησιά (και κάποια μικρότερα) και νησίδες τα οποία βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Εύβοιας. Στο θαλάσσιο σημείο το οποίο ενώνεται ο Μαλιακός με τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο είναι η θέση των Λιχαδονησίων. Μάλιστα στην ακριβώς απέναντι πλευρά βρίσκεται ο οικισμός της Λιχάδας από την μεριά της Εύβοιας και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας.

Τα νησάκια αυτά δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε ένεκα του μεγάλου σεισμού ο οποίος έγινε τον 5ο αιώνα π.Χ και συγκεκριμένα το 426 π.Χ.  Την ονομασία τους (Λιχάδες) την οφείλουν σε έναν δούλο του Ηρακλή, ονόματι Λίχα ο οποίος του έδωσε τον χιτώνα που προόριζε για εκείνον η Δηιάνειρα. Ο μύθος μας λέει πως ο Ηρακλής θεώρησε υπεύθυνο για τον χιτώνα τον Λίχα και τον πέταξε στην θάλασσα. Από το σώμα και το αίμα του λοιπόν έγινε ο σχηματισμός των Λιχάδων.

Η Μονολιά είναι η μεγαλύτερη νησίδα των Λιχάδων. Στο σύμπλεγμα των νησιών η Μονολιά είναι η βορειότερη. Ακολουθεί η Μεγάλη Στρογγυλή η οποία είναι η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη και είναι η νοτιότερη του συμπλέγματος. Ανάμεσα στις προαναφερθείσες, υπάρχουν και άλλες νησίδες όπως η Βάγια, η Μικρή Στρογγυλή, ο Βοριάς, το Λιμάνι και το Στενό. Επίσης υπάρχουν και άλλοι μικροί σκόπελοι οι οποίοι ονομάζονται Ποντικονήσια. Στο νότιο κομμάτι της Μανολιάς σώζονται μέχρι σήμερα κτίσματα τα οποία προέρχονται από τον οικισμό του νησιού. Ο αριθμός των κατοίκων έφτανε τους 70 το έτος 1928 ωστόσο από την δεκαετία του 1960 και ύστερα ο οικισμός εγκαταλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Στα Λιχαδονήσια έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια μια οικογένεια από φώκιες η οποία επέλεξε τον τόπο αυτό για να κατοικήσει μόνιμα. Στις μέρες μας τα Λιχαδονήσια είναι ένας εξαιρετικά λαοφιλής τουριστικός προορισμός.

 

Λιχαδονήσια – Παραλία

 

ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ

 

Τα πανέμορφα πεντακάθαρα νερά των Λιχαδονησίων και η παραλία είναι από τα ομορφότερα σημεία στην περιοχή. Το καταπράσινο τοπίο και η θεϊκή χρυσή άμμος συνθέτουν το μέρος στο οποίο θα κάνετε τις βουτιές σας. Τα ύδατα είναι ρηχά και ζεστά για πολλά μέτρα από την ακτή. Έχετε την δυνατότητα να βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες αν βρίσκεστε εκεί σχετικά νωρίς για να βρείτε θέση. Το μέρος είναι μικρό και το Σαββατοκύριακο κατακλύζεται από επισκέπτες. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την πετσέτα σας αν δεν βρείτε ξαπλώστρες ώστε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Πολλοί προσεγγίζουν το σημείο με το σκάφος τους και προτιμούν να μείνουν εκεί πιο απόμερα απολαμβάνοντας τις βουτιές τους.

 

Λιχαδονήσια

Λιχαδονήσια – Πρόσβαση

 

Η Μονολιά είναι μακρόστενη και διαθέτει έναν μικρό όρμο ο οποίος έχει την χρησιμότητα φυσικού λιμανιού. Όσοι έχουν δικό τους σκάφος, έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν το νησί και από την πλευρά του Μαλιακού η οποία βρίσκεται απέναντι όπως και τα χωριά Αχλάδι, Ράχες και Καραβόμυλος η ακόμα και από την μαγευτική Εύβοια.

 

Για να πάτε στα Λιχαδονήσια θα χρειαστεί να πάρετε καράβι από τα Καμένα Βούρλα (”Λιχαδονήσια Ι και Λιχαδονήσια II”) τα οποία καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια.

 

ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ