Καμένα Βούρλα και Άγιος Κωνσταντίνος

Τα Καμένα Βούρλα έχουν χτιστεί σε ένα πανέμορφο μέρος στον νομό Φθιώτιδας απέναντι από τις ακτές της βόρειας Εύβοιας. Στην ουσία είναι ένα στενό πέρασμα γης το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην θάλασσα του Βόρειο Ευβοϊκού κόλπου και στο ολοπράσινο όρος Κνημίδα που ξεχωρίζει πάνω και πίσω από την πόλη των Καμένων Βούρλων.

 

Καμένα Βούρλα – Ιαματικές Πηγές

 

Καμ Βουρλα

Τα Καμένα Βούρλα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς ενώ αποτελούν ένα από τα πιο πλήρη και μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Κεντρικής Ελλάδος. Η ιστορία της τουριστικής τους παράδοσης μας πάει αρκετά πίσω και συγκεκριμένα στο 1926. Τότε, ο χημικός Μιχαήλ Περτέσης ανακάλυψε τις σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών της ευρύτερης περιοχής. Ουσιαστικά, ανακάλυψε πως η περιεκτικότητα ραδονίου στα ύδατα είναι ανώτερη των αντιστοίχων πηγών της Ευρώπης και πραγματικά μοναδική.

Έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του 30′ ξεκίνησε η αξιοποίηση των πηγών αυτών. Κατασκευάστηκαν σύγχρονες, πρωτοποριακές και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες για την εποχή οι οποίες αξιοποίησαν στο έπακρο τα ιαματικά ύδατα. Εκτός της παροχής υπηρεσιών των ιαματικών υδάτων, οι ξενοδοχειακές μονάδες πρόσφεραν ήσυχες και μοναδικές διακοπές στους επισκέπτες. Με το πέρασμα του χρόνου, τα Καμένα Βούρλα απέκτησαν τεράστια φήμη λόγω της μεγάλης ποιότητας των τουριστικών παροχών τους. Με αυτόν τον τρόπο προσέλκυσαν προσωπικότητας διεθνούς φήμης από όλον τον κόσμο.

Στις μέρες μας τα Καμένα Βούρλα συνεχίζουν να είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός συνδυάζοντας ιδανικά το βουνό με την θάλασσα. Το μαγευτικό αυτό τοπίο συνθέτουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις με τα πανέμορφα ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα και η νυχτερινή ζωή με την ήσυχη διαμονή αναλόγως των αναγκών του κάθε επισκέπτη. Η παραλία των Καμένων Βούρλων είναι ότι πρέπει για μακροβούτια και κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του βόρειου Ευβοϊκού. Στην παραλιακή ζώνη των Καμένων Βούρλων οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα πεντανόστιμα ψάρια της περιοχής η να απολαύσουν τον καφέ τους πάνω από τα γαλήνια ύδατα του κόλπου. Όταν στο σημείο επικρατεί άπνοια, το μαγευτικό τοπίο δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη πως βρίσκεται στις όχθες μιας υπέροχης λίμνης.

 

Καμένα Βούρλα – Αξιοθέατα

 

Καμενα Βούρλα

 

Όσοι επισκέπτονται τα Καμένα Βούρλα μπορούν να έρθουν σε επαφή με μια πλειάδα αξιοθέατων τόπων και μνημείων μαθαίνοντας έτσι λίγα πράγματα για την ιστορία του τόπου. Ένα από αυτά τα μνημεία είναι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η αλλιώς η Μονή της Αγιάς, με το καθολικό της να χρονολογείται από τον 11 αιώνα μ.Χ! Η ιερά μονή βρίσκεται σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από τα Καμένα Βούρλα και ακολουθεί μια μοναδική ανηφορική διαδρομή η οποία προσφέρει μαγευτική θέα σε ολόκληρο τον κόλπο. Η ορατότητα μάλιστα φτάνει αρκετά χιλιόμετρα μακρυά μέχρι και το μακρινό Πήλιο. Αρκετά κοντά βρίσκεται το ιστορικό μνημείο των Θερμοπυλών με το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα να ξεχωρίζει και να δίνει το διαχρονικό μήνυμα του θάρρους και της μαχητικότητας των Ελλήνων ανά τους αιώνες. Το χωριό Καρυές βρίσκεται σχετικά κοντά στα Καμένα Βούρλα και είναι ένα από τα πιο μαγευτικά και όμορφα χωριά του Νομού Φθιώτιδας.

 

Καμένα Βούρλα – Πρόσβαση

 

Καμ Βουρλα

 

Από τον Θεολόγο στον Άγιο Κωνσταντίνο η απόσταση είναι περίπου 49 χιλιόμετρα ενώ προς τα Καμένα Βούρλα 57 χιλιόμετρα.

 

Άγιος Κωνσταντίνος

 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακρυά από τα Καμένα Βούρλα. Θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό λιμάνι για τις Σποράδες (Σκόπελος, Σκύρος, Αλόννησος, Σκιάθος αλλά και για την Βόρεια Εύβοια διότι έχει σύνδεση με την λίμνη Ευβοίας και τον Άγιο Γεώργιο. Επίσης, εκτελούνται αραιά δρομολόγια προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, την Λήμνο και την Καβάλα καθώς και το Πήλιο, στο λιμάνι του Πλατανιά το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του επιβλητικού βουνού.

Πριν ολοκληρωθεί η εθνική οδός, ο Άγιος Κωνσταντίνος ήταν ανέκαθεν μια προτιμητέα στάση και πέρασμα των περιηγητών για και προς τη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα. Η πανέμορφη πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο και τα μεγάλα πλατάνια, με τις ταβέρνες και τις καφετέριες αποτελούσε σημείο ξεκούρασης πριν οι επισκέπτες συνεχίσουν το ταξίδι τους. Με την δημιουργία της νέας εθνικής οδού, ο Άγιος Κωνσταντίνος απαλλάχθηκε από τα λογής αυτοκίνητα τα οποία περνούσαν από τον μικρό δρόμο του. Η επίσκεψη στο μέρος αυτό θα σας φέρει στιγμές χαλάρωσης επισκεπτόμενοι την όμορφη πλατεία και το λιμάνι του.

Μετά από 8 χιλιόμετρα στον παραλιακό δρόμο θα οδηγηθείτε στα Καμένα Βούρλα. Επιπλέον, λίγα χιλιόμετρα πριν καταφτάσετε στον Άγιο Κωνσταντίνο θα βρείτε το καλοκαιρινό θέρετρο του Λόγγου.

 

Καμ Βουρλα