Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών

Δελφοί-Απόλλωνας

Δελφοί και Μυθολογία

 

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία και άπειρα ευρήματα υψίστης ιστορικής σημασίας. Το μέρος των Δελφών, ήταν για πολλούς αιώνες το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων. Εκεί βρίσκεται το πιο γνωστό και σπουδαίο μαντείο της αρχαιότητας, το μαντείο των Δελφών καθώς και το πανελλήνιο ιερό. Στην μυθολογία μας συναντάμε την εξής ιστορία. Ο βασιλιάς των Θεών Ζεύς έστειλε δύο αετούς οι οποίοι είχαν ως αποστολή να ανακαλύψουν το κέντρο του τότε κόσμου και εκείνοι συναντήθηκαν στους Δελφούς.

Στις μέρες μας ο ο χώρος τον Δελφών έχει τιμηθεί και αναγνωριστεί δεόντως παγκοσμίως καθώς αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός αυτού γίνεται αποδέκτης πάρα πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο αποτελώντας έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα. Οι Δελφοί είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της μεγάλης ιστορίας του τόπου. Το πασίγνωστο μαντείο, τα ιστορικά ευρήματα, το αρχαιολογικό μουσείο και φυσικά το πανέμορφο τοπίο συνθέτουν την μοναδική εικόνα των Δελφών.

Τις ανασκαφές στον τόπο αυτό ξεκίνησαν Γερμανοί το 1860. Στην συνέχεια, το 1891 ανέλαβαν τις ανασκαφές Γάλλοι, ύστερα από σχετική έγκριση που εξέδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, το Γαλλικό σχολείο της Αθήνας πήρε την έγκριση να ξεκινήσει την ”Μεγάλη Ανασκαφή” στο μέρος στο οποίο βρισκόταν το χωριό Καστρί. Το Καστρί εν τέλει μεταφέρθηκε εκεί που είναι σήμερα η πόλη των Δελφών. Άξιο αναφοράς είναι πως το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων.

 

Το Μουσείο των Δελφών

 

ΔΕΛΦΟΙ

Στο αρχαιολογικό μουσείο συναντάμε εξαίρετα εκθέματα από τις ανασκαφές που έλαβαν χώρα ανά τα χρόνια. Μάλιστα, το μουσείο είναι προσφάτως ανακαινισμένο κάτι που σημαίνει πως προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του μαντείου αλλά και του τόπου. Το πρώτο εκ των κτιρίων χτίστηκε το έτος 1903 ενώ σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα γίνονταν επισκευές, ανακαινίσεις και επεκτάσεις. Αυτό έγινε ώστε να εξυπηρετηθούν όσο καλύτερα γίνεται οι επισκέπτες.  Αξίζει να έρθετε στο μουσείο και να θαυμάσετε αριστουργήματα παγκοσμίου βεληνεκούς όπως τον Ηνίοχο και την ιδιαίτερη Σφίγγα των Ναξίων.

 

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών – Μνημεία

 

ΔΕΛΦΟΙ

Για να θαυμάσετε τα ξεχωριστά μνημεία στους Δελφούς και να ζήσετε στο μέγιστο όλη αυτή την εμπειρία ο περίπατος στον αρχαιολογικό χώρο είναι επιβεβλημένος. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, ίσως το σημαντικότερο, είναι το το ιερό του Απόλλωνα. Μέσα σε αυτό η Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα, Πυθία έδινε τους χρησμούς της σε μια ιδιαίτερη μορφή, με την ερμηνεία των χρησμών να πραγματοποιείται από τους ιερείς του ναού. Αξιοσημείωτα μνημεία στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο, είναι η Στοά των Αθηναίων, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας, ο Θησαυρός των Αθηναίων, το αρχαίο Στάδιο και το αρχαίο θέατρο (με χωρητικότητα 5.000 θεατών) και μερικά άλλα.

 

Αποστάσεις

 

Η απόσταση Θεολόγος-Δελφοί είναι περίπου 96 χιλιόμετρα.

 

ΔΕΛΦΟΙ